• Strona Główna
  • Portal
  • Szukaj
  • Chat
  • Gry
  • Użytkownicy
  • Regulamin
  • Kontakt

Aktualny czas: 08.09.2010, 03:53 Witaj! (Logowanie — Rejestracja)

Szybka rejestracja:

Login: Email: Kobieta Mężczyzna
Hasło: Potwierdź hasło:

Co nowego na forumix?
II Wybory Miss i Mistera - [Szczegóły]             Bądźcie czujni we wtorek o 20.00 i wygrywajcie nagrody! - [Szczegóły]

Forum Młodzieżowe - Forum Dyskusyjne / Technika / Internet i komputery / Tutoriale / Podstawy bezpieczeństwa w sieci.

Odpowiedz 
Podstawy bezpieczeństwa w sieci.
Autor Wiadomość
Malusiolka
niezarejestrowany

Punkty: 0 FP

Podstawy bezpieczeństwa w sieci.
Każdy szanujący internauta powinien się w jakiś sposób zabezpieczać w sieci. Jak wszyscy wiemy, sieć to nie tylko ogromna skarbnica wiedzy i informacji, ale także zbiorowisko wirusów, keylogerów, trojanów, itp. badziewia. Podstawą oczywiście powinien być jakikolwiek antywirus mogący chociaż w małej części zabezpieczyć nasz komputer.

Chciałabym także tu na starcie, obalić pseudo informatyczne mity typu: "Instalowanie aktualizacji do XP, Visty to syf - spowalniają kompa!". Bzdura!

Aktualizacje systemu mają na celu poprawę wykrytych luk w zabezpieczeniach danego systemu oraz zainstalowanych w nim domyślnie programów, chociażby nawet w taki programie jak Outlook Express. Który posiadał luki w zabezpieczeniach podczas odbierania plików, program zamiast skanować całe wiadomości i weryfikować czy występuje zagrożenie, skanował jedynie nagłówki wiadomości. Co w efekcie dawało zerową skuteczność jeśli chodzi o nie zainfekowanie systemu w przypadku otrzymania wiadomości z niespodzianką.

Nawet system Linux posiada aktualizacje zabezpieczeń. Przykład? - Linux Ubuntu. Według doświadczeń użytkowników, po pobraniu SP1 do Visty, zostaje poprawionych wiele rzeczy. Kolejny przykład? Wcześniej źle skonstruowane zarządzanie pamięcią ram w Viście. Planowana wersja oficjalna SP3 do sytemu XP, ma także przyspieszyć działanie tego systemu oraz wzmocnić zabezpieczenia. Np. wiele programów dotychczas nie potrafiłoby działać poprawnie bez SP2 w Windows XP. A jak wiemy SP2 dostarcza nam wiele poprawek i zabezpieczeń.

Można o tym poczytać na wielu forach internetowych, bądź znanych portalach o sprzęcie i oprogramowaniu. PC Lab, PC Format czy nawet w portalu dobreprogramy.

Dla mnie podstawą podstawowego zabezpieczenia systemu są: Antywirus, Zapora sieciowa (czyt. Firewall) a także aktualne aktualizacje zabezpieczeń i poprawek do sytemu. Dodatkowo korzystanie z innej przeglądarki jak IE. Alternatywy? Jest ich sporo: Opera, Firefox, Safari lub ewentualnie dla osób zżytych z IE - Maxthon 1 & 2.

Jakie antywirusy?
Jeśli nie stać nas na komercyjne drogie pakiety zabezpieczające, możemy skorzystać z darmowych odpowiedników.

Avira Antyvirus Personal Classic 8 - [Download] (obecnie sama korzystam i jestem bardzo zadowolona).
[Obrazek: 20080420avirase4.th.png]
Pełna Heurystyka, skanowanie w czasie rzeczywistym, wykrywanie nieznanych jeszcze zagrożeń, itp.

AVG 7.5 - [Download]
Avast! Free Home Edition - [Download]
Bit Defender Free 10 - [Download]

Jest ich oczywiście znacznie więcej, jednak te są sprawdzone programy, z znanych źródeł. Spełniają te minimum dobrego zabezpieczenia.

Jakie zapory (czyt. Firewalle)?
Jak wyżej, jeśli nas nie stać na komercyjne, oczywiście pozostają darmowe.

Ashampoo Firewall - [Download]
(Aby używać programu, wymagana jest rejestracja na stronie producenta - gdzie następnie po wypełnieniu dwóch pól - otrzymamy na podany w formularzu adres e-mail - kod do programu - [klik]).

[Tego programu oczywiście także używam. Wystarcza mi do tego, aby wiedzieć co może próbować się wydostać z mojego systemu i gdzie w razie zainfekowania. Np. jakiś program keyloger próbujący wysłać komuś moje hasła. Pełna kontrola nad programami próbującymi łączyć się z internetem].
[Obrazek: 20080420ashampoofirewalmu6.th.png][Obrazek: 20080420ashampoofirewaldz1.th.png][Obrazek: 20080420ashampoofirewaldq1.th.png]

Firewall Comodo - [Download] (niestety jest dość zawiły i trudny w konfiguracji)
PC Tools Firewall Plus - [Download]
Jetico Firewall - [Download]

Jakie przeglądarki?
Firefox - [Download]
Opera - [Download]
Safari dla Windows - [Download]
Maxtxon2 - [Download] [Pobierz spolszczenie]

Korzystanie z tych o to programów, pozwoli nam się dobrze zabezpieczyć. Niemniej jednak trzeba pamiętać o tym, że żaden antywirus czy firewall nie zapewni nam 100% ochrony. I najlepszym naszym zabezpieczeniem oraz doradcą - jest nasz rozum.
20.04.2008 15:14
Odpowiedz cytując ten post
Offline Ciastek
Poszoł won.
Moderator

Liczba postów: 567
Grupa: Moderator
Punkty: 2,581 FP

RE: Podstawy bezpieczeństwa w sieci.
Cytat:"Instalowanie aktualizacji do XP, Visty to syf - spowalniają kompa!". Bzdura!
Polemizowałbym. Jeśli masz na myśli tzw. ''aktualizacje automatyczne'' to faktem jest,że tylko nieliczna część z nich poprawia coś konkretnego w systemie, oprócz uaktualniania aplikacji użytkowych z pakietu Windowsa(czytaj : IE,WMM,WMP itd).
Jeśli zaś masz na myśli SP1/SP2 itd to zgodzę się z Tobą.
Cytat:Aktualizacje systemu mają na celu poprawę wykrytych luk w zabezpieczeniach danego systemu
Oczywiście, ale większość z kilkudziesięciu aktualizacji pobieranych na dysk miesięcznie nie robi,jak już wspominałem, nic konkretnego w tym kierunku. W dodatku może bardzo szybko zmusić użytkownika do przeinstalowania systemu(z takiego powodu właśnie jestem wrogiem akutualizacji automatycznych Msn-wink ).

PS. Po co uaktualniać standardowe aplikacje instalowane z Windowsem skoro i tak zastępuje je się wolnymi od błędów(może nie całkiem.) odpowiednikami?
PPS. Ostatnio założyłem podobny temat, by nie rzec iż identyczny :-P.

Dupa dupa cycki.
20.04.2008 15:53
Offline LuTeK
Poznaję
**

Liczba postów: 28
Grupa: Użytkownik
Punkty: 86 FP

u nas w szkole sa komputery z orginalnym windowsem nauczyciel sciagal ciagle aktualizacje. komutery bo jakims czsie zaczely zamulac.
praktycznie przez caly rok co 3 miesiace komputery byly formatowane Wylaczylem aktualizacje, komputery chodza pol roku bez rzadnego formatowania i wogole sie nie mula.
Atywiry sa do bani tylko mula komputery.
Wystarczy dobrze ustawic zapore i to wszystko.
Nigdy nie mialem na kompie antywira i jakos jeszcze nie mialem wirusa u siebie :)
w tygodniu sciagam srednio po 30 GB i nic nigdy wira nie mialem

[Obrazek: IP414023.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 20.04.2008 16:59 przez LuTeK.)
20.04.2008 16:56
Malusiolka
niezarejestrowany

Punkty: 0 FP

LuTeK napisał(a):u nas w szkole sa komputery z orginalnym windowsem nauczyciel sciagal ciagle aktualizacje. komutery bo jakims czsie zaczely zamulac.
praktycznie przez caly rok co 3 miesiace komputery byly formatowane
Tak, oczywiście. Jak z komputerów korzysta setki uczniów. Pobieram jakoś aktualizacje od ponad 2 lat i nie muli mi kompa. Jest coś takiego jak oczyszczanie dysku, wpisów z rejestru oraz starych danych tymczasowych - np. program: CCleaner.
Cytat:Wylaczylem aktualizacje, komputery chodza pol roku bez żadnego formatowania i w ogóle sie nie mula.
Współczuje Twojej prywatności.
Cytat:Atywiry sa do bani tylko mula komputery.
Zazdroszczę beznadziejnego podejścia (nieświadomego?). Antywirusy wymyślono po to by zamulały kompa, i w ogóle, ogóle, itd.
Dobrze, że wynaleziono w ogóle coś takiego jak komputer, system czy nawet prąd.
Cytat:Wystarczy dobrze ustawic zapore i to wszystko.
Nom, albo zaparzyć razem kawę i herbatę w jednej filiżance.
Cytat:Nigdy nie mialem na kompie antywira i jakos jeszcze nie mialem wirusa u siebie :)
Pobierz antywirusa i zeskanuj system. Pierwszy raz w życiu zobaczysz wirusa. Ewentualnie zadbaj o prywatność i zeskanuj HijackThis & Silent Runners.

Naprawdę gratuluje podejścia. No cóż, Twój komputer, Twój system, Twoje bezpieczeństwo, Twój wybór. Tylko ciekawe po co te wszystkie felietony o bezpieczeństwie, informacje o atakach na komputery i strony o antywirusach.
20.04.2008 17:16
Offline Drwal
fanatyk

Liczba postów: 560
Punkty: 1,570 FP

A ja mam zaporę i antyvir i jestem zadowolony z P2P nie ściągam, A w FireFox mam zainstalowane dodatki takie jak choć by NoSript, Adblock Plus. I jestem jak najbardziej zadowolony. A co do aktualizacji systemu ja aktualizuje i jest git LuTeK twój przykład z szkoła jest zły, załóżmy że 4 klasy pracuje po 30 osób tyle tam jest śmieci że pała mała więc sie nie dziw że chodzą jak czołgi.

http://www.artofliving.pl/index.php
20.04.2008 17:46
Offline LuTeK
Poznaję
**

Liczba postów: 28
Punkty: 86 FP

Cytat:Tak, oczywiście. Jak z komputerów korzysta setki uczniów. Pobieram jakoś aktualizacje od ponad 2 lat i nie muli mi kompa. Jest coś takiego jak oczyszczanie dysku, wpisów z rejestru oraz starych danych tymczasowych - np. program: CCleaner.

no Tylko jak wytlumaczysz to , ze jak byly sciagane aktualizacje to format byl robiony czesto a teraz w ogole ?

Cytat:Pobierz antywirusa i zeskanuj system. Pierwszy raz w życiu zobaczysz wirusa. Ewentualnie zadbaj o prywatność i zeskanuj HijackThis & Silent Runners.

format robilem bardzo dawno temu. 3 godziny temu wgralem antyivira przeskanowalem caly komputer archiwa itp. jakos virusa nie znalazlem :D
przez dwa miechy sciagnolem ponad 80 GB i vira nie ma :)
a sciagam przez azerusa , Bearshare itp.
serwery rapidshare, megaupload i niccccccccccccc.

Cytat:Wylaczylem aktualizacje, komputery chodza pol roku bez żadnego formatowania i w ogóle sie nie mula.

Czego sie czepiasz kazdy moze popelnic blad w pisowni.

Kazdy robi jak uwaza , ja mam zabezpieczony komputer po swojemu tak jak ja chce , Ty masz inaczej i dobra.
wazne ze komputery dzialaja.

Moim zdaniem aktualizacje to beznadzieja ja wgrywam tylko podstawowe aktualizacje czyli SP 1 i 2 , microsoft .NET framework 2.0 i Microsoft Visual C++ 2005 Redistributable.

A jak Ty sciagasz wszystko i Ci chodzi to dobrze.

[Obrazek: IP414023.jpg]
20.04.2008 18:37
Offline Cyr4x
Coraz aktywniej

Liczba postów: 239
Punkty: 536 FP

Pracownie szkolne żądzą się odrębnymi prawami. Ja już na własne oczy widziałem co uczniowe potrafią zrobić z Windowsem. Dwa dni się męczyłem z wyrzucaniem syfu i nie udało mi się do końca. Podmieniona tapeta, wyskakujące samoczynnie okienka programów niby to antywpyware zachęcających ochoczo do kupna licencji. To tylko wierzchołek góry lodowej.
11.07.2008 01:26
Offline przemek1234
Poznaję
**

Liczba postów: 59
Punkty: 235 FP

Cytat:AVG 7.5 - [Download]
Czemu dajesz link do wersji 7.5 skoro juz jest 8.0?
I czemu nie wspominaleś o programach Anty-Spyware?

[Obrazek: 2872.gif]
11.07.2008 10:52
Offline Malusiolka
Zodiakalny byk!

Liczba postów: 197
Punkty: 1,296 FP

przemek1234 napisał(a):
Cytat:AVG 7.5 - [Download]
Czemu dajesz link do wersji 7.5 skoro juz jest 8.0?
I czemu nie wspominaleś o programach Anty-Spyware?
Zajrzyj na datę postu, a poza tym jestem kobietą.

>> Lepiej być wrogiem, ale uczciwym niż przyjacielem fałszywym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 13.07.2008 15:53 przez Malusiolka.)
13.07.2008 15:52
Offline huber2t
Chcę dołączyć

Liczba postów: 78
Punkty: 175 FP

Cyr4xw tej sytuacji najleppiej jest podać na jakieś forum albo do mnie logi z Combofix, żadko same programy usuwają wszystyki syf

[Obrazek: userbar.gif]
28.07.2008 08:48
Offline przemek1234
Poznaję
**

Liczba postów: 59
Punkty: 235 FP

A oza tym Szampon Firewall ma w rankingu miejsce 3od konca.

[Obrazek: 2872.gif]
28.07.2008 10:31
Offline Malusiolka
Zodiakalny byk!

Liczba postów: 197
Punkty: 1,296 FP

przemek1234 napisał(a):A oza tym Szampon Firewall ma w rankingu miejsce 3od konca.
Takie rankingi to można sobie o kant "D" rozbić. Pisałam, że mi wystarcza do podstawowych zastosowań. W tych wszystkich rankingach przeprowadzanych przez różne portale i czasopisma, np. NEXT, PC World, KŚ Ekspert, itd. jest zawsze inaczej.

>> Lepiej być wrogiem, ale uczciwym niż przyjacielem fałszywym.
28.07.2008 11:27
Offline Mixer
Zaciekawiony
*

Liczba postów: 11
Punkty: 22 FP

(20.04.2008 15:14)Malusiolka napisał(a): Nawet system Linux posiada aktualizacje zabezpieczeń. Przykład? - Linux Ubuntu.

Oczywiście że są :))
ALE nie musisz martwić się wirusami więc automatycznie zyskujesz już tylko dzięki temu na start większą moc obliczeniową na danym komputerze niż pod windows z AntyVirusem.
To samo tyczy się firewalla, go pod linuxem używa się tylko głównie na serwerach do ustawiania ruchu sieciowego.
To, że są aktualizacje bezpieczeństwa pod linuxem to tylko dlatego że głównie tyczą one się oprogramowania trzeciego, dość rzadko zdarzają się aktualizacje krytyczne związane z kernelem linux. To tak, jak byś zwalał na Windows że twój klient Gadu-Gadu jest dziurawy:).

Pod linuxem nie musisz martwić się że tak jak pod windows z czasem komputer zacznie ci zamulać.

Admin.Net.PL
19.10.2008 12:44
Offline Cyr4x
Coraz aktywniej

Liczba postów: 239
Punkty: 536 FP

Co do kwestii Linuksa, to co napisał Mixer w pewnych kwestiach, jest kompletną bzdurą. Otóż instalowanie coraz więcej i wszystkiego co popadnie zdecydowanie spowalnia działanie systemu. Bynajmniej mogę to potwiedzić na przykładzie Ubuntu. Oczywiście i tak będzie to lepiej niż XP z antywirusem w tle, ale nie można powiedzieć, że problemu nie ma. Poza tym to tyczy się konkretnej dystrybucji - jedne mulą mniej, inne bardziej. Tak samo instalowanie wszystkich aktualizacji, jakie nam producent podsyła, może również skończyć się niezłym zonkiem i w przypadku niedoświadczonych użytkowników z banem na google, reinstalacją systemu. Choćby nie tak dawny uwalony kernel w repozytoriach Ubuntu z aktualizacjami testowymi, który wywalał system przy starcie. Gdyby nie fakt, że w tej dystrybucji starsze kernele się zachowują i można odpalić je z gruba, to byłby problem. Co do firewalla - dopóki ci się nikt nie włamie i nie skasuje dla kawału ważnych danych, dopóty zapewne będziesz go pomijał. Jak dla mnie to jedna z podstawowych rzeczy w systemie.

Jak więc widać, nie wystarczy super system wolny od wirusów, bo on też ma swoje wady i też trzeba myśleć.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25.10.2008 01:28 przez Cyr4x.)
25.10.2008 01:23
Offline rafzig155
Zaciekawiony
*

Liczba postów: 2
Punkty: 9 FP

A ja nie mam ani antywirusa, ani firewalla, mam OS X :P i nie interesuje mnie coś takiego jak antywirus. Polecam jeżeli ktoś nie ma zamiaru grać w gry tylko korzystać z kompa w normalny sposób. Jak dla mnie to jak chce sobie zagrać to od tego są konsole a komp jest po to żeby na nim pracować i tyle, dlatego polecam Leoparda, nie zamula mam już system od roku i nic się nie wydarzyło niemiłego.

Mac the best.
08.11.2008 15:18
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
Odpowiedz 

Forum Młodzieżowe - Forum Dyskusyjne / Technika / Internet i komputery / Tutoriale / Podstawy bezpieczeństwa w sieci.